Ugrás a tartalomhoz

A világ minden részén a mai napon, azaz április 2-án tartják az Autizmus Világnapját, amelyet az ENSZ 2007-ben világnappá nyilvánított. Ennek a napnak a célja, hogy legalább évente egyszer a figyelem az autizmusra, az autizmussal élőkre irányuljon, segítve ezzel az elfogadást és megértést. 😊

Autizmus Világnap

Mi az a Ragyogj Kéken Kampány (RKK)? 🤔


2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának, annak az érdekében, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. 

Mi az autizmus? 🤔


Olyan veleszületett állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.


Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a tipikus emberek. Ez az eltérő fejlődés okozza többek között azt is, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit.


Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.


Miben nyilvánul ez meg? 🤔


Gyakran előfordul, hogy egy autizmussal élő ember olyannyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy bőre fokozottan reagál az érintésre, ezért neki egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet. 


Ugyanakkor vannak olyan autizmussal élő személyek is, akik olyan ízeket is megéreznek, amiket mi nem, vagy olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajol a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik ember szemébe. 


Egy autista emberre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy hogy őszintén megmondja a véleményét másokról. 


Mi okozza az autizmust? 🤔


Sajnos még nincs pontos válasz. A jó hír az, hogy a világon sok kutató foglalkozik a témával. A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. 


Hányan vannak? 🤔


Sokan! Minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett. Ma Magyarországon minimum 100.000 autista személy él, számuk pedig évről-évre nő. 


Különleges életek című film 🎞️


Az Autisták Országos Szövetsége ezzel a filmmel hívja fel a figyelmet idén az autizmus spektrum zavarra. A filmet az Autizmus Alapítvány, az Autistic Art Alapítvány, az Autisták Országos Szövetsége és Czető Roland közösen ajánlja megtekintésre. A film az ADS filmforgalmazónak köszönhetően nézhető meg hazánkban, magyar nyelvű szinkronnal. 


A Különleges életek című film, az AOSZ Autizmus Világnapja alkalmából 2021. március 30. és április 4. között bármikor ingyenesen megtekinthető. 


Az ingyenes megtekintésért látogass el oldalukra:

Hogyan csatlakozhatsz? 🤔


➡️ Nézd meg a filmet és biztass másokat is erre!


➡️ Használd facebookon profilképednél a #AOSZotthonmaradok keretét (Profilkép beállításnál a "Keret beállítása" lehetőségre kell kattintani, majd a keresőbe beírni a #AOSZotthonmaradok szöveget)


➡️Állítsd be facebookodon a kéken ragyogó Szabadság-szobor képét!


➡️ Viselj valami kéket! Készíts magadról egy fényképet!


➡️ Kérd meg a rokonaidat, ismerőseidet, barátaidat, munkatársaidat, hogy viseljenek kék színű ruhát.


➡️ Posztold magad valamelyik közösségi oldalra, amint épp valami kéket viselsz.


További információ:

Ragyogj kéken


Mi, a Lindalime csapata is azon dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmus spektrumzavarra. 🤗


Te is csatlakozol a kezdeményezéshez? Mi is várjuk az elkészült képeket az edina.demeter@lindalime.com e-mail címre. 😊Szerző: Demeter Edina Dátum: 2021. 04. 02.

Legújabb cikkeink:

Így ünneplik a nőnapot a világ minden táján
Március 8-án a világ minden táján a nemzetközi nőnapot ünneplik. Ez a nap a szebbik (sokak szerint az erősebbik) nem...
Ismerd meg a hordozóeszközöket
Sok szülőben merülnek fel kérdések a hordozással kapcsolatban. Mikor, melyik hordozóeszközt válassza? Újszülöttnél melyik eszköz a jó döntés? Milyen méretű...
A hozzátáplálás menete
A hozzátáplálás első hallásra sokaknál idegenül hangozhat és a legtöbb kezdő szülő tart is tőle, viszont nincs ok az aggodalomra....