Ugrás a tartalomhoz

Hasfájós baba

Biztos mindenki hallott már olyan rémtörténeteket, ahol a baba éjszakákon át sír. Vigasztalhatatlan. Az újdonsült szülők pedig kétségbeesetten hívják a nagymamát, védőnőt, vagy az orvost.

Ezen szerintem minden szülő átmegy. Hiszen a szülővé válás is egy folyamat. (Amikor a lányom megszületett, olyan bénán fogtam a saját gyerekemet, hogy a szobatársam rámszólt; Úristen! Tedd le, mert leejted!)

Ebben a cikkben most a hasfájást fogjuk körbejárni

Először is jön a kérdés: “Honnan tudhatom, hogy a gyerek a hasa miatt sír? 😱”

Alapesetben maga a sírás jelenthet sok mindent, hiszen még csak így tudja kifejezni magát a pici.

Most mondhatnám, hogy a második gyereknél már hallani fogod a sírásán, de ezzel nem mész sokra, amikor első-gyerekes anyuka vagy, és még ismerkedsz az egésszel.

A legegyszerűbb, ha szépen kizárod az alap dolgokat:

  • Nem éhes
  • Tiszta a pelus
  • Nem lázas
  • Nem fázik (a csecsemőknél márványos lesz a bőrük ha fáznak)
  • Nincs melege

Bár ez így szépen hangzik, de a valóságban sajnos ez nem fog menni. Mivel a hasfájós sírás hirtelen, akár álmából felriadva, éles, görcsös, keserves...nehéz megfogalmazni.

A lényeg, hogy izgága, nem nyugszik meg az édesanyja karjában sem. (Most 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőkre gondolok.)

Az én módszerem ilyenkor a szélcső. Gyors, és egyszerű

A fiamnál jártam úgy, hogy még csak pár hetes volt, nyár volt, és anyósomtól kaptam egy tál behűtött, ropogós szőlőt. Olyan jól esett, hogy majdnem mind megettem.

 Majd szoptattam a picit. Nem jelentkezett azonnal a sírás, de amikor felriadt, én is nagyon megijedtem.

Hirtelen azt se tudtam hova kapjak. Nem nyugodott meg semmitől. Amikor letettem, láttam hogy felhúzza a lábait, és mintha puffadt lett volna a hasa.

Kibontottam a pelust, bekentem popsikrémmel a szélcsövet, és betettem. A szélcső szószerint süvített. Annyira megkönnyebbült, hogy rögtön visszaaludt. Ott a pelenkázó asztalon, kiterülve.

Persze azért általában nem ilyen durva a hasfájás. Inkább vissza-visszatérő nyughatatlanság, sírdogálás.

Ezek megelőzésére csinálhatsz neki édeskömény teát. Ez nagyszerű szélhajtó a babáknak.

A másik favorit a baba masszázs

Amúgy is érdemes fürdés után átmasszírozni a fejétől a talpáig (amíg engedi 😊 ez kb fél éves koráig, mert utána elmászik a kis betyár)

De a szelek miatt érdemes napközben is segíteni neki mondjuk pelenkázások alkalmával.

Amire figyelj!

Baba masszázs

Ha előtted fekszik a pici a pelenkázón, képzeld el, hogy merre fut a vastagbél.

Ugye a (baba) jobb oldali ágyéktól körbefut a hasüreg peremén a bordák alatt, le a baloldali ágyékhoz. Óra járásával megegyező irányba kezd el masszírozni a jobb oldali ágyékától. Visszafelé nem szabad!

Illetve a lábait megfogod a térdeinél fogva, és a behajlított lábait középről a mellkasától indítva széttárod. Arra figyelj, hogy ne nyomd túl erősen a hasára, de azért érjen is valamit.

Ha jól csinálod, akkor jönnek majd a pukik rendesen. 💨 

Illetve vannak még a szimetikon tartalmú gyógyszerek, ha túl sokszor fáj a hasa.

De ezt majd úgy is mondani fogja a gyerekorvos vagy a védőnő.

Mikor kell azonnal orvoshoz vinni?

Én nem vagyok az a típusú szülő, aki az első gondnál beszalad a Heim Pál-ba, majd onnan a Facebookra posztolom, hogy itt vagyunk.

Szerintem ez mostanában egy elég rossz irány. A kórházba sokat kell várni az ügyeleten, és elkaphat a kicsi valami fertőzést.

Ha baj van, először az alap dolgokat sorra megveszem. 

Hasfájás esetén, ha megpróbáltam a szélhajtást, nagyobbaknál az esetleges elmaradt székletet glicerin kúppal előhozni. De ugyanúgy sír, és a sírások között nem ernyed el a hasa, hanem kemény marad, esetleg még a hideg is rázza, akkor azonnal viszem az orvoshoz!

De így nem csak annyit mondok a betegfelvételen, hogy nem tudom mi a baja, sír. Hanem elmondom, hogy miket csináltam, ami nem hatott, milyen tünetei vannak, és az orvos is máshogy fogja kezelni! Biztosak lehettek benne, hogy így nem fogtok a váróban sokat ücsörögni. 

Nektek melyik módszer vált be a legjobban? Írjátok meg kommentként, nagyon kíváncsiak lennénk rá! 🤗


Ha pedig a fogzás van nálatok napirenden, neked ajánljuk az Álmatlan éjszakák, nyűgösség, sírás? Csak nem jön a baba foga írásunk.

Legújabb cikkeink:

Így ünneplik a nőnapot a világ minden táján
Március 8-án a világ minden táján a nemzetközi nőnapot ünneplik. Ez a nap a szebbik (sokak szerint az erősebbik) nem...
Ismerd meg a hordozóeszközöket
Sok szülőben merülnek fel kérdések a hordozással kapcsolatban. Mikor, melyik hordozóeszközt válassza? Újszülöttnél melyik eszköz a jó döntés? Milyen méretű...
A hozzátáplálás menete
A hozzátáplálás első hallásra sokaknál idegenül hangozhat és a legtöbb kezdő szülő tart is tőle, viszont nincs ok az aggodalomra....