Ugrás a tartalomhoz

 Forrás: boredpanda.com

 

A hétvégén összefutottam a barátnőmmel (aki mellesleg fitness edző), és szóba került a szülés utáni szétnyílt hasfal. Líviáról tudni kell, hogy ha belelendül, akkor aztán nincs megállás. 🙂

Így viszont annyi érdekes dologról mesélt nekem, hogy gondoltam megosztom veletek.

Először elmesélte, hogyan is képzeljem el belülről a szétnyílt hasfalat.

Az egyenes hasizom egy függőlegesen végigfutó páros izom, amit középen a linea alba nevű kötőszövet tart össze. Ez egy rostos, erős kötőszövet ami összetartja kétoldalt a szelvényezett izmokat.

 anyatestprojekt anyatest projekt szétnyílt hasizom hasizom gyakorlatok has edzés otthoni edzés kismama torna ideális testsúly szülés utáni torna gátizom

Maga, ez a probléma nem csak szülés után szokott jelentkezni, hanem a túlsúly következtében is. Tehát bizony a férfiaknál is gyakran előfordul. De azért a terhesség alatt a hormonok is erősítik ezt a folyamatot.

Ilyenkor ez a kötőszövet elvékonyodik és fellazul. A szülés után elméletileg ez visszaépül egy idő után. Az orvosok, védőnők szülés után a gyermekágyi időszakban a regeneráció érdekében hasleszorítót szokták javasolni a has leszorítását, hogy gyorsítsák a has mielőbbi visszahúzódását.

Én se pro, se kontra nem tudom azt mondani, hogy ezt csinálja valaki. Mert nagymértékben függ ez a regeneráció attól, hogy a terhesség előtt mennyire volt laza a hasfal? Mennyire volt erős a hasizom?

Ezért az, hogy mennyi az az idő, amíg ez helyre áll ez egyén függő. Saját példát említve nekem mind a két terhességem után kellett az a fél év, hogy újra a régi legyek.

Visszatérve a terhesség alatt a hasfal izmai megnyúlnak, eltávolodnak egymástól. A linea alba a nyomás, a hormonok miatt ugye fellazul, elvékonyodik. Ez természetes, kell a hely a babának. A gond azzal van, ha huzamosabb ideig megmarad az a 3-4 ujjnyi távolság a két hasizom között.

Miért, milyen veszélyei vannak?

Amellett, hogy az anyukákat nagyon szokta zavarni, mert úgy néznek ki, mintha még mindig terhesek lennének, mert kidomborodik a pocakjuk.

Sajnos okoz egészségügyi gondokat is, úgy mint  derék és hátfájdalom, gátizomgyengeség, vizelettartási problémák, kismedencei szervek süllyedése, súlyos esetben sérv. Amennyiben az elváltozás olyan fokú, hogy tornával nem helyrehozható, műtétre kerül sor.

Mit csinál ilyenkor a kismama? “Uh, hát gyorsan elkezdek hasazni! Meg, csinálok egy kis hasizom gyakorlatot! Majd az jó lesz!” Hát nem biztos, hogy ez helyes. 

Mert a klasszikus “hasazós” gyakorlatok, mint a lábemelés, hasprés, felülés…. Ezek hasűri nyomást fejtenek ki, és ilyenkor ártanak! A hasizom edzése fontos, alapgyakorlatai ugyan a különféle felülések, nyújtott lábemelések, törzshajlítás, fordítások, és izoláló gyakorlata például a hasprés, de ezek szétnyílt hasizomnál nem hasznos, hanem kifejezetten ártó gyakorlatok.

De honnan tudhatom, hogy szét van-e nyílva a hasfalam?

Van erre egy otthon elvégezhető teszt.

Hanyatt kell feküdni a földön, térdeket felhúzni és a talpakat a talajra tenni. Majd venni kell egy nagy levegőt miközben a vállakat és a fejet felemeled. Mintha hasprést végeznél.

A köldöködnél mélyeszd az ujjadat a hasadba. Felfelé, lefelé 4-5 cm hosszan nyomogasd végig a területet. Azt vizsgáld, hogy mennyire süllyed bele a hasadba az ujjad, és összezárnak-e az izmok.

Én azt javaslom, hogy ennek ellenére, hogy mit tapintottál ki, a következő nőgyógyászati vizsgálaton mondd el az aggodalmaidat az orvosodnak, ő szakszerűen meg tud majd vizsgálni és megnyugtatóan tud véleményt alkotni.

Mikor lehet elkezdeni a testedzést és milyen gyakorlatokat lehet végezni annak, akinek az orvos által is diagnosztizált problémája van?

Én amondó vagyok, hogy nem kell siettetni itt semmit. Hiába vagyunk otthon, és szeretnénk ezt minél hamarabb megoldani, ne tegyük! Ezt a regenerációs időszakot ki kell várni!

Ez is mindenkinél más és más. Van akinél fél év, van akinél hamarabb jön el, van akinél később. Én is megtettem. Nálam ez fél évet tartott a második lányomnál, de az elsőnél sokkal kevesebb volt, bár hozzátartozik, hogy nem volt egyforma a két terhesség sem, illetve az akkori életkörülményeink sem.

A testünk, szervezetünk egy csoda, mindig adaptál a megváltozott körülményekhez. Hagyatkozz nyugodtan a megérzésedre, nem fog becsapni a tested.

Kilenc hónapon át komoly terhelésnek volt kitéve a testünk, minden szempontból. A hormonoknak izmoknak, belső szerveknek vissza kell alakulniuk. 

Foglalkozz a babával, élvezzétek a közös időszakot. Sokat pihenjetek amikor csak tudtok. Táplálkozzatok egészségesen, tudatosan, rendszeresen. Megfelelő adagokat egyetek, de ne kettő helyett!! 😊)

Aki a regenerációs időszakot sikeresen vette és elérkezettnek látja az időt a testedzésre, de szétnyílt hasizma van javaslom, hogy először egy nagyon egyszerű gyakorlattal kezdjen.

  • Feküdj le a talajra, tedd le a talpakat a talajra, térded hajlítva. Szívd be a hasad a köldöködnél és feszítsd meg, majd engedd el és fújd ki a levegőt. Ezt ismételd minél többször. Utána csináld majd ülve állva is, ha kellő rutint szereztél.

Ez nagyon fontos lenne, hogy ne csak torna közben feszítsd a hasad, hanem mindig. Akkor is tartsd a hasad, ha főzöl.Tudod, mintha fotózáson lennél.

Ezáltal megtanulod „érezni” a hasizmodat.

Tapasztalatom szerint nagyon kevesen rendelkeznek test tudatossággal, izmaikat kevesen tudják „kordában” tartani. Ez a gyakorlat feléleszti tulajdonképpen az alvó hasizmaidat.

Aztán a következő gyakorlat: 

  • Négykézláb helyezkedj a talajra. Kezed és a térded a talajon. Szívd be a hasad amennyire csak tudod, majd lassan fújd ki. Ezt is csináld minél több körben. Egy kör legyen 50 ismétlés.

Ezt követően mehetünk egy kicsit nehezebb feladatra.

  • Ugyancsak négykézláb helyezkedj el, és nyújts ki a jobb kezedet előre, a bal lábadat hátra. Tartsd meg néhány másodpercig a pózt, majd csere.
  • Ha már ezt is tökélyre fejlesztettük, akkor jöhetnek állva a törzscsavarás gyakorlatok, amikor váll széles terpeszállásban két kezünket a mellkas előtt könyök hajlítással tartva jobbra illetve balra fordulunk.

Fontos a kontrollált végrehajtás, a hasnak ebben az esetben sem szabad elengedve lennie és nem gerincből fordulunk, hanem pici oldalirányú elmozdulással izomból.

  • Illetve az oldalt plankben csípőemelések, hajlított térd alátámasztással amit már erősen haladóknak ajánlok, vagy edzői instrukcióval.

Ha egyedül csinálod fontos, hogy minden esetben feszítsétek meg a hasfalat. 

Ez egy olyan érzés, mintha mondanád a párodnak, hogy egy box mozdulattal közelítsen a kezével a hasad felé, de természetesen ne üssön meg. De ahogy közelít reflexszerűen befeszíted a hasad. Na ez a hasfeszítés. 😊

Munkám során dolgoztam és dolgozom olyan anyukákkal akinek fennállt ez a probléma. Fontos, hogy ha edzeni mész, jelezd az edzőnek a problémát, hogy tudjon differenciálni amennyiben olyan feladat jönne, ami Rád nézve káros. Tudod az edzés egy közös munka, mindkettőtök érdeke a sikeres megelégedettség. 🙂


Nos, mi még sokáig beszélgettünk Livivel 😊 De a szétnyílt hasizomról most ennyit.

Ha kíváncsiak vagytok még hasonló, hasznos tanácsokra akkor írjátok meg kommentben!


A beszélgető partnerem:

Hudákné Farkas Lívia

Cross trainer

Nemzetközi Fitness Instruktor

https://crosspowerfitness.hu


Szülés után pedig segíthet az alakformálónk.

Legújabb cikkeink:

Így ünneplik a nőnapot a világ minden táján
Március 8-án a világ minden táján a nemzetközi nőnapot ünneplik. Ez a nap a szebbik (sokak szerint az erősebbik) nem...
Ismerd meg a hordozóeszközöket
Sok szülőben merülnek fel kérdések a hordozással kapcsolatban. Mikor, melyik hordozóeszközt válassza? Újszülöttnél melyik eszköz a jó döntés? Milyen méretű...
A hozzátáplálás menete
A hozzátáplálás első hallásra sokaknál idegenül hangozhat és a legtöbb kezdő szülő tart is tőle, viszont nincs ok az aggodalomra....