Ugrás a tartalomhoz

Vajon miért és hogyan lesz valakiből tipikus anyuka?
A gyermekvállalás előtt már a személyiségből tudni lehet, milyen anyuka lesz valakiből?
Te melyikhez hasonlítasz leginkább? :)

Íme a legtipikusabb anyatípusok, akikkel biztosan te is találkoztál már.  

1. Klasszikus anyukák

Az ősanya – Eggyé válik a természettel? Szőr, savanyú tejszag, zsíros haj jellemzi. Az ovi, suli szükséges rossz, ő majd mindenre megtanítja kis lurkóját, amit az élethez tudni kell. Természetesen a gyerek tanulás közben is a hátára kötve.

Az önelfogadó anyuka – Elfogadja az anyaszerepet, megszereti, annyira beleéli magát, hogy észre sem veszi, hogy eltelt 15-20 év és annyira elfogadta magát, hogy beleragadt.

A született anyuka – Főállású anya. Első után egyből a második, aztán a harmadik, jöhet a CSOK, babaváró…szívesen segít más anyukának is, hogy úgy érezze több gyermeke van. Várjunk csak! Itt az SZJA kedvezmény? Akkor jöhet a 4. baba is 😊

A rajongó anya  –  Kicsifia a szemefénye, feltétel nélkül rajong érte és kiszolgálja. Ő lesz később a Mamahotel tulajdonosa.

2. A 21. századi anyák

Fittmami – Szülés előtt 10 perccel még kockahasa volt, szülés után 24 órával már jógapózban szoptat, persze szigorúan a kondis edzés után.

A Google anyuka – A Google-n mindent kikeres, kikutat még az orvosnál is jobban tudja, hogy mi a baja a gyerkőcének.

A Facebook anyuka – Óránként posztol a bébiről: első kaki, első hami, apával, apa nélkül, zokniban, hajráfban… hiszen, ha nem posztolom meg sem történt, igaz?

Instamami – Fiatal, teló a kézben, póz-photo-poszt-repeat. Egyébként segítség nélkül sokszor nem boldogul, és türelme sincsen kisbabájához.

3. Tökéletes mamik

A tökéletes anyuka – Tökéletes tisztaság, makulátlan otthon.  Tökéletes táplálkozás: se tartósítószer, se édesség. 

A zsonglőr – 3-4 gyereke van és közben dolgozik is, mégis mindent megold, amit szeretne, mindenre talál időt: fodrász, főzés, mosás, pihenés. Le a kalappal! Megadod a számát?

4. Negatív mamik

A bizonyatalananyuka – „Vajon mindent jól csináltam?” – minden második gondolata és „Biztosan így kell csinálni?” – minden első

Mindentjobbantudómami – „Te már nem szoptatsz?” „A gyerek mit eszik? Pürésíted?” – ajajj, menekülj!

Sopánka – folyton panaszkodik, neki a legnehezebb, neki a legrosszabb, neki a leghosszabb, neki a legrövidebb...mindenben megtalálja a sopánt.

Paramami – „Hideg van! Nem megyünk ki, mert megfázik a baba.” „Nem alszik egyedül, mert bármi baj érheti. Mindig résen kell lennem.” 

A férfigyűlölő – Állandó harcban áll a férfiakkal, megveti őket és nem bízik bennük. Egyedül a gyermeknemzéshez szükségesek. Valószínű, hogy egyedül neveli a gyermekét, talán eredetileg is így tervezte.

5. Önmegvalósító mamik

Multi mum –  A gyerek derékbatörte a multis karrierjét, de megoldja, hiszen a gyerekvállalás egy projekt, megtervezhető lépésekkel, végigviszi, majd a lehető leghamarabb vissza a munkába a következő projekthez.

Kreatív mami – Előjön a benne szunnyadó kreativitás, kézzel készíti a csodákat akár a gyermekének, akár eladásra.

Vállalkozó mami – Gyermekvállalás? Juhé! Végre lesz szabadidőm és vállalkozhatok...ahha..

Vállalkozó mami - számítógépen dolgozik, gyerek a kézben

6. Egészség-mamik

Ezomami – Cigánykártya, aszcendens, jósnő, aura, születési dátum, számmisztika. Jöhet minden! Szeretném tudni a gyermekem sorsát!

Biomami–  Biokaja + bioital + bioruha  = biobaba

Sportosmami – Hasonló a fittmamihoz, de visszafogottabb verzió. Nem viszi túlzásba a mozgást, sem terhesség alatt, sem a szülés után. Nála a fokozatosság fontos és a cél nem a kockahas, hanem a jó közérzet és egészséges élet.


 

7. Egyéb mamik

A laza – Napirend? Tervezés? Ugyan... úgysem úgy alakul, ahogy tervezem. Kupi, tele a szennyes, sok a mosatlan? Ráérünk.

A pedáns – A laza ellentéte. Azt hiszem, ezzel elmondtam mindent.

A leszarom anyuka – Nem! Nem a gyereke nem érdekli, hanem a szabályok. Három óránként etetni? Nem ehet 7 hónaposan gulyáslevest? Hozzátáplálás 6 hónaposan? Nem számít semmilyen szabály, csak a gyermek reakciója. Lehet jól csinálja?

A normális anyuka

Ez vagy Te és minden anyuka! 😊
Akár paramami, vállalkozómami, ezomami, fittmami, laza mami. Mindez nem számít, mások vagyunk és ez így van jól.
Fogadjuk el és tiszteljük egymást, hiszen a legfontosabbközös bennünk:édesanyák vagyunk!


Egy valamit viszont ne felejts el: éld meg a pillanatokat!
Örüljünk az anyaságnak és fogadjuk lelkesedéssel annak negatív és pozitív perceit is.
Viszont ne feledkezzünk meg a többi szerepünkről sem: nő, feleség, kollegina, testvér, barátnő.

Tudom, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt. A pici érkezésekor nincsen nála fontosabb. Természetes, hogy minden figyelmünk rá irányul és ez így van jól.

Idővel viszont lépjünk hátra és kérdezzük meg magunktól:
Ideje lenne egy csajos estének?
Jól esne picit egyedül lenni?
Hiányzik a párommal töltött minőségi idő?


Csapatunkról pedig a Rólunk menüpont alatt tudhattok meg többet.

Legújabb cikkeink:

Így ünneplik a nőnapot a világ minden táján
Március 8-án a világ minden táján a nemzetközi nőnapot ünneplik. Ez a nap a szebbik (sokak szerint az erősebbik) nem...
Ismerd meg a hordozóeszközöket
Sok szülőben merülnek fel kérdések a hordozással kapcsolatban. Mikor, melyik hordozóeszközt válassza? Újszülöttnél melyik eszköz a jó döntés? Milyen méretű...
A hozzátáplálás menete
A hozzátáplálás első hallásra sokaknál idegenül hangozhat és a legtöbb kezdő szülő tart is tőle, viszont nincs ok az aggodalomra....